Hayao Miyazaki Hakkında

Hayao Miyazaki 1941 yılında doğdu.1963 yılında ilk çalıştığı yer olan Toei şirketinde tanıştığı Takahata ile birlikte 1985 yılında cibli stüdyosunu kurdu ve eserlerini burada hazırlamaya başladı.Hayao Miyazakiyi uluslararası üne kavuşturan anime Kaze no Tani no Nausicaa (Nausicaa of The Valley of The Wind)dir.Ülkemizde ve tüm dünya da tanımasını sağlayan film ise Sen to Chihiro no Kamikakushi (Spirited Away)dir.

Hakında bazı küçük ayrıntılar:
*Hayao Miyazaki resminin çekilmesin de hoşlanmazmış.
*Miyazaki, Cibli Stüdyosu'nu kurduğu zaman İngilizce ismini yanlışlıkla Ghibli olarak koymuş. Bu nedenle İngilizce'de bu stüdonun ismi Gibli olarak okunuyor.
*Miyazaki'nin çoğu animsinin adının başında 'no' sözcüğü geçmesinin nedeni beraber çalıştığı şirketin yapımcısı Suzuki'nin içinde no geçen isimlerin daha çekici olduğunu belirtmesiymiş.
* Animelerinde kahramanlarının genelde kadın olmasının nedeni erkeklerin zor bir durum karşısında bir nevi hayvansal içgüdüleri ile saldırıya geçtiğini, ama kadınların duygusal yapıları nedeniyle durumu anlayarak kabullendiğini düşünmesiymiş.
*Domuzları çok seviyor.Bu yüzden animelerinin bazılarında karakterleri domuza benzetiyor yada kendini domuz olarak tasvir ediyor.(bkz.Porco Rosso)

Hayao Miyazaki nin animeleri ile diğer animeleri karşılaştırınca klasik ile neo klasik çizgilerin karşılaştığını görüyorum. Hayao Miyazaki filmlerinden mesela Spirited Away veya Yürüyen Şato'da çizgiler fantastik değil gayet sade ve sevimli. Fakat Death Note veya Afro Samurai gibi animelere bakınca hem fantastik unsurlar sık kullanılmış hem de çizgiler tamamen farklı.

Etiketler: , ,

Zirve100 Site ekle